Back to Den Haag Walks

City Blog

Den Haag

Wat is een Jane’s Walk?

Posted by christien@sylt.nl on March 2, 2016

Over Jane’s Walk

Wat is een Jane’s Walk?

Jane’s Walks zijn gratis wandelingen voor en door burgers. Elk jaar in het eerste weekend van mei vindt het Jane’s Walk festival plaats. In meer dan 150 wereldsteden, van Brisbane tot New York, wandelen stadgenoten met elkaar door hun stad en leren zo elkaar en de stad beter kennen.  Vanaf 2016 doet Den Haag ook mee!

Een Janes Walk is geen toeristische tour, het is meer een ‘walking conversation’. Janes Walk brengt het gesprek over de stad op gang, verbindt mensen en initiatieven aan elkaar en draagt zo bij aan de leefbaarheid van de stad.

Een Jane’s Walk kan overal over gaan: de geschiedenis van een buurt, vergeten gevels, over kunst of architectuur. En iedereen kan een Jane’s Walk leiden – jong en oud -  want iedereen is immers een expert in de buurt waar hij of zij woont. De gesprekken onderweg zijn minstens zo belangrijk als het wandelen zelf.

Wie was Jane?

Jane’s Walk is vernoemd naar de Amerikaanse Jane Jacobs (1916-2006). Ze was geen stedenbouwkundige, maar wel iemand die geïnteresseerd was in het stadse leven. Door het dagelijkse leven in haar eigen buurt en de groei van de stad te observeren, ontwikkelde ze ideeën over wat een stad wel of niet leefbaar maakt. Haar beroemdste boek daarover is ‘The Death and Life of Great American Cities’ (1961).

Jane Jacobs woonde tot 1968 met haar gezin in New York, waar ze met succes streed tegen de komst van een enorme highway door de prachtige historische wijk Greenwich. Later woonde ze in Toronto, en ook daar zette ze zich in voor de leefbaarheid van de stad.

Toen zij in 2006 overleed, besloten haar vrienden haar werk en ideeën voort te laten leven door elk jaar Jane’s Walk te organiseren rond haar geboortedag 4 mei.

Samen voor een leefbare stad
Jacob’s ideeën zijn in toenemende mate (weer) aansprekend omdat ze enorm goed passen bij het groeiend aantal buurtinitiatieven en toenemende aandacht voor het leven in de stad. In het eerder genoemde boek schreef ze: “Cities have the capability of providing something for everybody, only because, and only when, they are created by everybody”. Hiermee moedigde Jacobs zowel bewoners als planologen aan om samen te werken aan de ontwikkeling van hun stad. Jane’s Walk moedigt het gesprek hierover dan ook aan. Ken je stad, bemoei je met je eigen leefomgeving en bouw zo samen aan een leefbare stad voor iedereen. 

comments powered by Disqus

Jane's Walk Uitgangspunten

Posted by christien@sylt.nl on March 2, 2016

Jane's Walk Uitgangspunten

  1. Jane’s Walk biedt iedereen de mogelijkheid om op elk moment in het jaar een wandeling door de buurt te organiseren. Het wereldwijde festival weekend vindt jaarlijks plaats in het eerste weekend van mei, rond de verjaardag van Jane Jacobs op 4 mei. Vrijwilligers leiden de wandelingen en de deelname is gratis.

  2. Jane’s Walk is een onafhankelijk initiatief dat zo veel mogelijk verschillende meningen en ideeën wil toevoegen aan discussies over de stad, de wijken en de betrokkenheid van burgers.

  3. Jane’s Walk eert het erfgoed en de ideeën van urbaniste en schrijfster Jane Jacobs. Door mensen aan te moedigen naar buiten te gaan, hun wijken te ontdekken en hun buren te ontmoeten. Jane’s Walk stimuleert het wandelen in een buurt en draagt bij aan de kennis over wonen in de stad.

  4. Jane’s Walk stimuleert een leefomgeving waarin mensen er voor kiezen te voet te gaan. Niet als tijdverdrijf, maar als manier om naar je werk gaan, je boodschappen te doen, de kinderen naar school brengen. Op die manier houd je contact met je buurt, draag je bij aan sociale verbondenheid en het is ook nog eens gezond!

  5. Mensen die een wandeling leiden, leiden ook het gesprek. Ze delen interessante weetjes en vertellen verhalen over hun buurt. Hij of zij moedigt de deelnemers aan mee te praten, hun eigen meningen en verhalen te delen.

  6. Jane’s Walk ondersteunt een betrokken discussie tussen de deelnemers aan Jane's Walk, die heel uiteenlopende meningen kunnen hebben. Hatelijke taal en agressie worden niet getolereerd. We stimuleren de uitwisseling van ideeën en ervaringen, echter geen enkele wandeling mag individuen of groepen uitsluiten.

  7. Jane’s Walk draagt bij aan een grotere verbondenheid tussen mensen en creëert op die manier rijke en sterke gemeenschappen. Waar mensen zich thuis voelen en verantwoordelijkheid nemen voor hun buurt.

  8. Jane’s Walk laat mensen kennismaken met de ideeën van Jane Jacobs, voor velen zijn deze nieuw. Met deze kennis kunnen mensen meer betrokken raken bij het hedendaagse stad-maken.

  9. Lokale financiële steun aan Jane's Walk is toegestaan. Het is niet toegestaan kosten of toegang te rekenen, of een commerciële activiteit te koppelen aan Jane's Walk en de bijbehorende activiteiten. Elke vorm van steun aan Jane's walk moet passen bij de uitgangspunten zoals hier beschreven.

 

comments powered by Disqus
Read full post »

Bijzondere Binckhorst

Posted by christien@sylt.nl on March 18, 2016

De eerste Haagse Jane's Walk vond plaats op 25 juni 2015. Samen met city organizers Peter Groenendaal uit Amsterdam en Hans Karssenberg uit Rotterdam zetten we een wandeling uit in de Binckhorst. De wandeling vormde de aftrap voor de bijeenkomst over Randstedelijk Wonen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het samenwerkingsverband Zuidvleugel. Sabrina Lindemann van OpTrek - motor achter vernieuwing en ondernemerschap in dit gebied - hielp ons daar bij. De auto-industrie die de Binckhorst altijd kenmerkte, is nagenoeg verdwenen. Meubelmakers, bierbrouwers en designbureaus hebben hun plek ingenomen.
 
Maar niet al het oude verdwijnt, er is nog een haven, boten met grind varen af en aan - en er zijn nog steeds garagebedrijven. Met heel persoonlijke verhalen, zo ontdekten we in gesprek met Abdul. Hij vraagt zich af hoe het gebied verder wordt ontwikkeld? Loont het nog te investeren? Of moet hij weg van de gemeente? We leerden dat er een begraafplaats in de Binckhorst is, dat er jaarlijks een wielerklassieker plaatsvindt in een parkeergarage: de Col du Binckhorst. Vanaf de top van die garage zie je trouwens het torentje van kasteel Binckhorst. Verborgen tussen nieuwbouw.
 
Een prachtige eerste Jane's Walk: veel gezien, gehoord, uitgewisseld, echt gekeken en geluisterd, ontdekt, gelachen en aan het eind een gratis lokaal gebrouwen biertje! Smaakt dus naar meer.
comments powered by Disqus
Read full post »

Vrouwen voor schoon drinkwater

Posted by christien@sylt.nl on March 18, 2016

De tweede Jane's Walk in Den Haag vond plaats op 26 juni 2015. Ik deed al een week mee met de actie ‘ Walk for Water’  van Care Nederland. Zoveel mogelijk lopend de week door om geld op te halen voor vrouwen en meisjes die dagelijks vele kilometers lopen voor schoon drinkwater. Met behulp van vrienden en bekenden haalde ik meer dan 250 euro op! Een Jane's Walk past ook prachtig hier bij, dacht ik. Een wandeling die dan over 'water' moet gaan. En dat hebben we hier dicht bij huis, in de duinen. Het lukte helaas niet een expert van het Duinwaterbedrijf mee te krijgen, maar met 3 vriendinnen maakte ik een zalige duinwandeling. Onderweg genoten we van de natuur, de zon, de mensen op het strand en een enkeling nog in de zee. Onderweg ontdekte ik via mijn buurvrouw die mee was hoe de Egelantier er uit ziet! Als bewoner van de Egelentierstraat werd dat wel hoog tijd. Het is een struik namelijk, eentje die bloeit in onze duinen. Onderweg vertelde ik over Jane's Walk en de enthousiaste reacties van mijn vriendinnen overtuigden me er in 2016 echt werk van te gaan maken!

comments powered by Disqus
Read full post »

Stap voor stap je Jane's Walk online

Posted by christien@sylt.nl on April 16, 2016

Stap voor stap je Jane’s Walk online!

Wat leuk dat je een Jane’s Walk wilt leiden! Het is de bedoeling dat je deze wandeling op de website zet zodat mensen straks weten waar de wandeling over gaat en waar en hoe laat deze start. Het is niet moeilijk. We leggen stap voor stap uit hoe het werkt.

Als je tijdens het aanmelden van de wandeling op de website vragen hebt of als iets niet lukt, laat het dan weten via christien@janeswalk.nl. We helpen graag! Ook als het voor jou lastig is om de Engelstalige website goed te begrijpen.
Het is belangrijk dat je bij het aanmelden van je wandeling je telefoonnummer invoert. Dit blijft altijd voor anderen onzichtbaar, maar geeft ons de gelegenheid contact met je op te nemen mocht dat nodig zijn.

 

Stap 1: Maak een account aan of login

De Canadese organisatie Jane’s Walk biedt alle steden een eigen pagina. Om op deze pagina wandelingen te kunnen plaatsen heb je een account nodig. Maak deze aan via de knop ‘Join’  rechts onderin. En geef goed aan dat je registreert voor Den Haag, zodat jouw wandeling op de Haagse pagina komt. Als je al een account hebt aangemaakt, klikt je op ‘Log in’ om te beginnen je wandeling online te zetten.

 

Stap 2: Wandeling plaatsen

Door in te loggen kom je automatisch op de Haagse Jane’s Walk pagina terecht. Ter controle, deze pagina is te herkennen doordat links de naam en foto van de City Organizer staat: Christien Stoker. Klik vervolgens op ‘Create a Walk’. Vervolgens krijgt je een aantal ‘formulieren’ te zien waar je het een en ander invult: een prikkelende titel, een korte omschrijving, de route met ontmoetingsplek en starttijd, de datum, etc. De 5 stappen staan op het scherm links en worden in deze volgorde doorlopen: Describe your walk – Share your route – Make it accessible – Build your team – Save, Preview and Publish. Op elk gewenst moment kun je de gegevens opslaan door op met ‘Save’ te klikken. Je kunt dus halverwege het aanmelden stoppen en het later afmaken, de ingevoerde informatie wordt opgeslagen.

 

Stap 2a: Jane’s Walk wandeling maken - Description

In de eerste stap voer je de volgende algemene informatie in over je geplande wandeling:

Met de "Next" knop ga je verder.

Stap 2b: Jane’s Walk wandeling maken – Share your route

In de tweede stap voer je een route voor je wandeling in. Daarvoor is een Google Maps kaart beschikbaar, waarin u direct de route en/of de individuele stops kunt invoeren.

Je ziet nu je route in de kaart, evenals de individuele haltes langs de route, met inbegrip van de beschrijvingen. De "Next" knop breng je naar de volgende stap.

Stap 2c: Jane’s Walk wandeling maken – Set the time and date

U kiest met de kalender een datum voor de wandeling (7 of 8 mei), een begintijd en de verwachte duur van de wandeling. Je controleert in het vakje “Date Selected” of de juiste datum is geselecteerd. Als je een wandeling meerdere keren wilt uitvoeren, kun je meer dan één datum invoeren door op “ Add date”  te klikken en nog een datum en tijd in te voeren. Onderaan deze pagina zie je de ingevoerde keuzes terug. De "Next" knop brengt je naar de volgende stap.

Stap 2d: Jane’s Walk wandeling maken  - Accessibility

Onder “Accessibility” kun je informatie over je wandeling geven aan de hand waarvan mensen kunnen inschatten of de wandeling geschikt voor hen is en of ze ergens rekening mee moeten houden. Ook kun je aangeven hoe deelnemers het startpunt bereiken en of je daar kunt parkeren. En tot slot hoe ze jouw herkennen. De "Next" knop brengt je naar de laatste stap.

Stap 2e: Jane’s Walk wandeling maken - Team

Onder "Team" geef je als leider van een wandeling je naam op. Bij “ Role” kies je voor Walk Leader. Onder ‘Introduce yourself’ kun je een korte tekst kwijt over jezelf kwijt. Ook kun je aangeven hoe mensen jou kunnen volgen via sociale media (Facebook, Twitter, etc.) Daarnaast geef je een e-mail adres en telefoonnummer op – dit laatste zal niet worden gepubliceerd, maar dient er alleen voor, dat wij je voor vragen kunnen bellen!

Tot slot kun je optionele verdere teamleden vermelden die jou bij de uitvoering van de wandeling ondersteunen. Bijvoorbeeld nog een Walk Leader, A Community Voice (iemand uit de buurt met een bijzonder verhaal of met kennis) of Volunteers (die helpen met het organiseren en leiden van de wandeling, bijv. met veilig oversteken)

Met de "Next" knop, heb je stap 5 voltooid en dus de gegevensinvoer.

Stap 3: Jane’s Walk wandeling publiceren

Klik nu eerst op “Save”. Vervolgens op “Preview”  als je je invoer wilt controleren. En tenslotte op “Publish” waarmee jouw wandeling online komt. Je kunt je wandeling op elk moment aanpassen. Als je op je naam klikt, rechtsonder (waaraan je kunt zien, dat je bent ingelogd), kom je op een pagina waarop je kunt klikken op “My Walks”. En vervolgens staat onder jouw wandeling de knop “Edit”. Vervolgens kom je weer bij de invoerschermen en kun je zaken aanpassen.
Na voltooiing van de 5e stap "Team", of door direct te klikken op de 'Publiceer' knop, kunt u onmiddellijk uw wandeling publiceren. In het volgende dialoogvenster om te bevestigen, klikt u op 'Publiceer'.
Uw wandeling zal verschijnen in uw profiel, alsmede op de home page van Jane's Walk Den Haag. Bezoekers van de pagina zien alle details over je wandeling als zij op erop klikken.

Vragen en ondersteuning
Mail je vragen en verzoeken om hulp via info@janeswalk.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact op om te helpen.

  

Wij kijken uit naar je wandeling en hopen op veel deelnemers! 

comments powered by Disqus
Read full post »

Den Haag doet mee met Jane's Walk!

Posted by christien@sylt.nl on April 24, 2016

Den Haag begint dit eerste jaar met 15 wandelingen. Hoe vindt de Uitvinderswijk zichzelf opnieuw uit? Hoe gaat het met de vele familiebedrijven in de Bomenbuurt en welke supermarkt zit in een oude bioscoop? Welke plekken inspireren cabaretier Marcel Verreck en welke hofjes kent de Schilderswijk? Wandel mee en find out!

Jane’s Walk komt van Jane Jacobs. Zij streed in New York en Toronto voor buurten waar kinderen op de stoep spelen, mensen elkaar kennen en waar wonen, werken en plezier maken hand in hand gaan. Jane’s Walk gaat precies hierover: het stadsleven dat we zelf ervaren en kennen. Het zijn eigenlijk walking conversations... over wat er zo mooi is in de buurt, zo uniek. Over wat er weg moet en waar zorgen over zijn. Over bijzondere gevels, het groen, de geschiedenis of geplande nieuwbouw. De wandelingen verbinden, leveren verrassende ontmoetingen en gesprekken op.

De Haagse Jane’s Walks die op 7 en 8 mei plaatsvinden staan op www.janeswalk.nl. De wandelingen en 1 fietstocht zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Van te voren opgeven hoeft niet, op de website staat hoe laat ze beginnen en waar het startpunt is. De bijlage geeft een overzicht van het diverse aanbod.

City Organizer
Den Haag’s City Organizer is Christien Stoker. Via de huidige watergezant Henk Ovink kon zij in 2014 voor een stage terecht bij de Municipal Arts Society in New York. En dat werd Jane’s Walk. Christien organiseerde in New York een wandeling over de Nederlandse roots van New York en hoe de huidige waterexpertise deze stad opnieuw helpt. Nu brengt zij Jane’s Walk naar Den Haag!

Meer informatie en contact
Meer informatie over haar en Jane Jacobs staat in de bijlage. Daarnaast zijn er updates, nieuws en blogs via www.facebook.com/janeswalk070 en @janeswalk070.

City Organizer Den Haag, Christien Stoker

christien@janeswalk.nl  06 28905089

 

comments powered by Disqus
Read full post »

What Jane said..

Posted by christien@sylt.nl on April 29, 2016

"Cities have the capability of providing something for everybody, only because, and only when, they are created by everybody."

"New ideas require old buildings."

"Believing their block maps instead of their eyes, developers think of downtown streets as dividers of areas, not as the unifiers they are."

“You’ve got to get out and walk. Walk, and you will see that many of the assumptions on which the projects depend are visibly wrong…….."

“A sense of place is built up, in the end, from many little things too, some so small people take them for granted, and yet the lack of them takes the flavor out of the city….”

“The remarkable intricacy and liveliness of downtown (read: a city) can never be created by the abstract logic of a few men…”

"Streets and their sidewalks-the main public places of a city-are its most vital organs"

“There is no new world that you make without the old world.”

"The way to get at what goes on in the seemingly mysterious and perverse behaviour of cities is, I think, to look closely, and with as little previous expectation as is possible."

 "Sidewalks[ ...] are public. They bring together people who do not know each other in an intimate, private social fashion and in most cases do not care to know each other in that fashion."



comments powered by Disqus
Read full post »

Wie was Jane Jacobs en wat zijn haar ideeën?

Posted by christien@sylt.nl on May 3, 2016

Het is alweer tien jaar geleden dat Jane Jacobs, de Amerikaans-Canadese schrijfster, activiste en urbaniste, overleed. Gelukkig wordt volgende week haar 100ste geboortedag groots gevierd met congressen en wandelingen. En terecht, want ze is een goeroe op het gebied van de stadssociologie en heeft de vakwereld van planologen, architecten en geografen op haar kop gezet door te laten zien dat je op meerdere manieren naar een stad, wijk en samenleving kan kijken. Wat haar extra bijzonder maakt, is dat haar gedachtegoed nog altijd springlevend is. Zaken als placemaking, walkable communities, tactical urbanism, spontane stedenbouw, natuurlijke wijkvernieuwing, ‘stad zijn’ (i.p.v. plaats van ‘stad maken’) en het belang van lokale productie (stadslandbouw) en betekenisvolle ontmoetingsplekken liggen allemaal in het verlengde van haar visie op de stad.

New York
In 1934 verhuist Jane Butzner (Jacobs meisjesnaam) naar New York waar ze in haar eerste jaren vooral werkt als stenograaf en freelance journalist over stedelijke onderwerpen. In dit werk ontwikkelt zij haar eerste onvrede met de gangbare stedelijke ontwikkeling. Deze bestaat op dat moment vooral uit functiemenging en de sloop van woongebouwen ten behoeve van kantoren en verkeer. In haar ogen worden hierdoor onnodig de binnenstedelijke gemeenschappen vernietigd/uitgehold en ontstaan geïsoleerde, onnatuurlijke stedelijke ruimten. Het wordt uiteindelijk haar leidmotief: steden zijn er voor mensen (“foot people”) en niet voor auto’s. Ze loopt voorop in demonstraties tegen bureaucraten en stedenbouwers die wilde toekomstplannen hebben met haar eigen wijk (Greenwich Village), dat daardoor niet tegen de vlakte gaat. In 1962 wordt ze voorzitter van de Joint Committee to Stop the Lower Manhattan Expressway dat strijdt tegen de plannen van het hoofd stadsontwikkeling Robert Moses die vooral bekend stond om zijn masterplannen en zijn voorkeur voor snelwegen (i.p.v. openbaar vervoer en voetgangers).

Maakbaarheid
Jacobs vocht in die tijd als een van de eerste tegen de doctrines van de stadsontwikkelaars van die tijd. Onder andere tegen de filosofie van het Congrès International d'Architecture Moderne (CIAM). Deze groep van Europese architecten, met de Zwitser Le Corbusier als leider, werkte tussen 1928 en 1959 ideeën uit over moderne architectuur en stedenbouw. Zij wilden - kort door de bocht - een nieuwe, moderne en egalitaire samenleving creëren door het gebruik van repeterende patronen, regelmaat, symmetrie, eenvoud, uniformiteit, standaardisatie, functiescheiding en rechte lijnen. Deze stroming had ook zijn invloed in de Verenigde Staten. Hier werden de suburbs als het walhalla voor de mens gezien,  terwijl de oude stadswijken rondom het centrum werden afgeschreven. Veel woonwijken werden daarom gesloopt om zo ruimte te maken voor auto’s en kantoren. In een interview in 2001 zegt ze over dit utopische planningsdenken: “What was getting immediately under my skin was this mad spree of deceptions and vandalism and waste that was called urban renewal. And the way it had been adopted like a fad and people were so mindless about it and so dishonest about what was being done. That’s what ticked me off, because I was working for an architectural magazine and I saw all this first hand and I saw how the most awful things were being excused. […] We didn’t care how our cities worked anymore. […] That was part of what was making me so angry. Also they didn’t seem to care what part truth and untruths had in these things. […] They were so ignorant. Not only about what they were destroying, but about what people would like."

Bestaande stad
In plaats van bovenaf een gewenst toekomstbeeld over de stad te leggen (geplande stad), bestudeert Jacobs de successen en mislukkingen van de bestaande stad: “There is no new world that you make without the old world.” Levendigheid, creativiteit en sociale interactie realiseer je, in haar optiek, niet via grootschalige overheidsingrijpen, maar door de potenties van de bestaande stad te benutten en voldoende (kleinschalige) ruimte te geven aan informele initiatieven van bewoners en ondernemers.

Steden en buurten zijn levende organismen die je grotendeels met rust moet laten.

In 1961 verschijnt, na twee jaar schrijven, haar invloedrijke boek The Death and Life of Great American Cities. Hier zo meer over. Het boek inspireerde (en inspireert nog altijd) tot nieuwe visies op stadsontwikkeling.

Lokale productie
In 1969 verhuist ze naar Toronto. Ze verlaat de Verenigde Staten uit protest voor de Vietnamoorlog en vanwege haar dienstplichtige zoons. Ze kiest voor Toronto omdat het een plezierige stad is die overeenkomt met haar theorieën over het stadsleven. Daarnaast is in deze groeiende stad volop werk voor haar man die architect is.

In datzelfde jaar publiceert ze The Economy of Cities over de creatieve potenties van steden ("New ideas require old buildings"). Daarmee is ze een van de eerste auteurs die ingaat op het latere modebegrip ‘creatieve economie’ (later uitgewerkt door onder andere Richard Florida in zijn klassieker The rise of the creative class). Ze betoogt onder andere dat steden zich niet moeten richten op een monocultuur (denk aan de auto-industrie in Detroit), maar vooral zullen floreren wanneer er voldoende ruimte is voor kleine, lokale bedrijfjes. Daarbij is vooral de lokale productie van belang. Steden moeten streven om zoveel mogelijk goederen lokaal te produceren in plaats van te importeren, want dat zorgt voor lokale netwerken, vaardigheden en werkgelegenheid (zie ook het huidige betoog rondom stadslandbouw). Cities and the Wealth of Nations uit 1984 borduurt voort op deze theorie van ‘import replacement’. Daarnaast uit ze vooral kritiek op de (neo-)klassieke en macro-economen die uitgaan van naties als schaalniveau. Jacobs betoogt echter dat economische groei niet door naties wordt gerealiseerd maar door steden en stedelijke regio’s (vele jaren later houdt ook Edward Glaeser in zijn veelgelezen Triumph of the City een soortgelijk betoog over de kracht van de stad).

Andere boeken van haar hand zijn o.a. Systems of Survival: A Dialogue on the Moral Foundations of Commerce and Politics (1992), The Nature of Economies (2000) en Dark Age Ahead (2004 - ze was toen 88 jaar oud!). In deze boeken laat ze zien hoe haar organische en praktische kijk op problemen ook uitdagende ideeën oplevert voor de organisatie van onze samenleving en economie.

Kleinschaligheid
Hoewel ze dus nog heel wat boeken heeft geschreven, wordt The Death and Life of Great American Cities uit 1961 door velen gezien als het belangrijkste boek dat ooit verscheen over stadsontwikkeling. De eerste zin is veelzeggend: "This book is an attack on current city planning and rebuilding. It is also, and mostly, an attempt to introduce new principles of city planning and rebuilding, different and even opposite from those now thaught in everything from schools of architecture and planning to the Sudays supplements and woman's magazines." Het boek rekende namelijk af met de geldende visie op moderne stadsontwikkeling en pleitte voor herstel in volle glorie van oude stadswijken. Jacobs betoogt dat er meer rekening moest worden houden met de menselijke schaal en bestaande bouw. En houdt een pleidooi voor de sociale intimiteit en de controle van stoep en straat.

Volgens Jane Jacobs is een leefbare stad vooral multifunctioneel. In haar boek pleit ze voor compacte gemeenschappen waar bewoners wonen, werken/studeren en recreëren. Daarmee was ze in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een roepende in de stadswoestijn. In die tijd werden er namelijk volop monofunctionele binnensteden en slaapsteden gebouwd waar het werkend volk tussen pendelde. Winkelen deed men aan de rand van de stad in een van de grote shopping malls. En de oude stadswijken werden gesloopt ten behoeve van onder andere verkeersdoorbraken. Jacobs zette zich af tegen deze vernielzucht en zoneringstheorieën van de modernistische functionele planning. Ze is een fervent voorstander van dichtbevolkte buurten met daarin een zo groot mogelijke diversiteit van bevolking, functies en architectuur. Het is deze diversiteit die volgens Jacobs de levendigheid, de creativiteit, de veiligheid en sociale interactie bevordert.

Rekenmodellen vs. observeren
Jacobs uitte in haar boek niet alleen kritiek op de toen geldende stadsvernieuwing maar ook op de onderzoeksmethoden van die tijd. Of zoals ze aan het begin van het boek zelf zegt: "In short, I shall be writing about how cities work in real life, because this is the only way to learn what principles of planning and what practices in rebuilding can promote social and economic vitality in cities, and what practices and principles will deaden these attributes.[...] The way to get at what goes on in the seemingly mysterious and perverse behaviour of cities is, I think, to look closely, and with as little previous expectation as is possible." Zelf niet gehinderd door een stedenbouwkundige of planologische opleiding slaagt Jacobs er in om de stad met een zekere onbevangenheid te bestuderen. Door te kijken, te luisteren, te ruiken en te voelen. Dat stond haaks op veel planologen en vormgevers die van mening waren dat je door middel van wiskundige berekeningen, modellen en van achter een tekentafel een stad kon vormgeven. In haar optiek gaat het juist om het observeren van het gedrag van mensen. Om de dagelijkse werkelijkheid, zoals die is en niet hoe die volgens beleidsmakers zou moeten zijn. Die 'geleefde stad' leer je alleen kennen door in wijken rond te lopen en te luisteren naar hetgeen bewoners bezighoudt. Door uit te gaan van het unieke in plaats van wijkgemiddelden. Dat is niet alleen iets van lang geleden. Ook tegenwoordig zie je deze 'strijd' tussen onderzoeksmethoden nog terugkomen. Zo heb je wetenschappers en beleidsmakers die alleen geloven in kwantitatief onderzoek (statistieken, enquêtes, kruistabellen en standaarddeviaties), terwijl anderen door middel van (groeps)gesprekken of observaties tot conclusies willen komen.

Diversiteit
Stedelijkheid gaat volgens Jacobs vooral om afwisseling en variatie. "The most important question about planning cities is this: How can cities generate enough mixture among uses - enough diversity - throughout enough of their territories, to sustain their own civilization?" Deze diversiteit ontstaat echter niet automatisch. Daarvoor zijn vier randvoorwaarden noodzakelijk:

"The necessity for these four conditions is the most important point this book has to make. In combination, these conditions create effective economic pools of use [and] city life will get its best changes." Vier randvoorwaarden die nauw met elkaar samenhangen en elkaar versterken. Een gevarieerde bevolking dat de straten intensief gebruikt, voorziet de lokale ondernemingen namelijk van klandizie. De veelsoortige commerciële ondernemingen, op hun beurt, voegen economische activiteit toe. Bovendien verrijken zij de stad door hun verscheidenheid, hetgeen interesse opwekt. De kleine ondernemingen voegen een stabiliserend sociaal element aan de buurt toe. De oude gebouwen bieden goedkope huurruimte aan die als kraamkamers voor nieuwe ondernemingen worden gebruikt. Het fijnmazige stratenpatroon en de korte blokken zorgen voor een meer gelijke verdeling van de mensenstromen en maken een buurt voor zowel een bewoner als gebruiker beter bereikbaar. Daarnaast zorgen deze veelzijdige verkeersstroom ook voor een sociale, politieke wisselwerking, wat bijdraagt aan de opbouw van een diverse, levendige buurt.

Straatballet
In onderzoeken naar het sociaal kapitaal van mensen, wijken of internetgemeenschappen wordt vaak gewezen op het belang van weak ties, ofwel de vage kennissen. Je vindt een baan, vaak niet via directe familie en vrienden, maar juist via via. In Jane Jacobs' klassieker zijn straten of eigenlijk de stoepen de bron van deze losse sociale contacten. En dan vooral de brede stoepen en de stoepen met een publieke functie, waar winkels zijn gevestigd, restaurants en cafeetjes zitten en mensen elkaar bij de bakker, in het park of op de hoek van het blok kunnen ontmoeten. Ze zorgen voor een gevoel van saamhorigheid: "Sidewalks[ ...] are public. They bring together people who do not know each other in an intimate, private social fashion and in most cases do not care to know each other in that fashion." Volgens Jacobs dragen deze betrekkelijk anonieme contacten bij aan een element van vertrouwen. En zorgt deze interactie en meerdere ‘ogen op de straat’ tot een collectief gevoel van veiligheid.

De publieke ruimte dient daarbij zo te worden ingericht dat burgers zich er in thuis kunnen voelen. Hoe creëer je een ruimte waar mensen zich kunnen ophouden, waar ze kunnen rondhangen, flaneren en met elkaar praten? Ze gaf daarmee invulling aan wat we tegenwoordig ‘placemaking’ noemen. In haar optiek ontstaan er door de juiste inrichting, programmering en het continu nastreven van diversiteit vitale steden. Iets waar ze zich tot haar dood in 2006 voor is blijven inzetten.

 

comments powered by Disqus
Read full post »

Tips voor het maken en leiden van een wandeling

Posted by christien@sylt.nl on May 3, 2016

Tips voor het leiden van een wandeling

Een Jane’s Walk bedenken en uitwerken

Je bedenkt een thema/onderwerp, je zet een route uit, zet die met nog wat informatie op janeswalk.nl en vervolgens nodig je vrienden, familie en onbekenden uit om mee te doen! Dat is het opzetten van een Jane’s Walk in een notendop. Als het dan 7 of 8 mei is, hebben we nog wat tips voor je voor het daadwerkelijk leiden van de wandeling.

6 tips voor het leiden van een Jane's Walk

Tip 1: Een Jane’s Walk is meer een gesprek dan een wandeling. De nadruk ligt meer op het uitwisselen van verhalen, het delen van kennis, het samen observeren dan op het maken van een flinke wandeling. Al wandelend ga je in gesprek over de omgeving.

Tip 2: Jane’s Walk wandelingen zijn niet zozeer toeristische wandeltochten maar meer een wandelend gesprek over buurten en hoe mensen gebruik maken van steden. Deel interessante informatie en vraag mensen om hun meningen en verhalen - gebruik de ruimte om je heen voor illustratie en inspiratie. Je kunt iemand vragen de wandeling samen met je te leiden, dat maakt het wat gemakkelijker. Iemand die ook een deel van de route of verhaal verzorgt. Wees een vriendelijke gastheer of -vrouw voor uw groep. Als er niet teveel mensen zijn, begin dan door mensen zichzelf te laten voorstellen. Creëer een vriendelijke sfeer. Benadruk de noodzaak om dicht bij elkaar te staan terwijl u praat en niet de trottoirs voor andere voetgangers te blokkeren. Zorg ervoor dat ze u kunnen horen.

Tip 3: Plan een route. Denk goed na over de verhalen, plekken en mensen waarover u wilt praten, en werk het geheel uit. Zes tot tien stops op een wandeling die 1,5 uur duurt is een goede basis Hier zijn wat vragen die u kunnen helpen erachter te komen wat uw route en hoogtepunten kunnen zijn.

Tip 4: Ga voor diepte, niet voor breedte. Dus besteedt aan 1 of 2 onderwerpen veel aandacht, in plaats van aan 4 of 5 onderwerpen een klein beetje. Dit maakt het geheel rustiger en ook interessanter. Jane’s Walk wandelingen vieren en onderzoeken de mate waarin je gemakkelijk te voet kunt gaan en het potentieel van steden en buurten.  Ze hoeven niet heel breed te gaan, het is het beste als ze zich ergens op concentreren en details en verhalen naar boven halen. Jane's Wakl is geen toeristisch initiatief, dus richt de inhoud op de lokale bevolking die verdieping wil - en vraag hen waar zij wonen en wat hen nieuwsgierig heeft gemaakt over deze wijk. Overweeg of je lokale bewoners of ondernemers kunt betrekken bij je wandeling. Praat met een leverancier die zeer goed vertrouwd is met de personen, gewoonten en ‘ritmes’ van de buurt. (Jane Jacobs’ idee van het trottoir ballet). U kunt een winkel bezoeken, een oudere buurman met interessante verhalen betrekken, of zelfs een ontmoeting regelen met een lokale politicus om hun perspectief op de buurt te horen. Geheime weggetjes en verborgen details zijn altijd populair. Het maakt dat mensen zich een echte buurtbewoner voelen, als ze de lokale routes, geheime vergezichten en achterafsteegjes leren kennen. Probeer om het evenwicht tussen praten en bewegen te bewaren. Het is veel moeilijker om twee uur op de stoep te staan, dan om erop te lopen. Mensen zullen ook op een natuurlijke manier afhaken als ze een pauze nodig hebben of als ze ergens anders heen moeten - voel je niet beledigd.

Tip 5: Maak plezier. Voorwerpen en optredens kunnen een innovatieve en creatieve touch toevoegen aan een rondleiding. Vraag uw deelnemers een stukje voor te lezen van een lokale schrijver, of een krantenknipsel van die dag. Sommige gidsen geven er een hele theatrale draai aan en regelen mensen in kostuums onderweg als 'animatie' bij de locatie. Historische foto's of gedrukt materiaal (vaak gemakkelijk online te vinden) zijn altijd populair. Probeer uw rondleiding te beginnen en eindigen in de buurt van een lunchroom of café, zodat mensen elkaar kunnen leren kennen of na afloop hun gesprekken kunnen voortzetten. Vraag mensen of ze op deze plekken geweest zijn, hoe het was toen ze daar waren, wat ze droegen, wie ze zagen, wat ze deden – persoonlijke anekdotes zijn altijd leuk om te horen en u zou verbaasd zijn hoeveel mensen fascinerende verhalen hebben te vertellen.

Tip 6: Leer Jane Jacobs kennen Je hoeft de ideeën en het werk van Jane Jacobs niet te kennen om een wandeling te leiden. Het is wel handig er iets van te weten, omdat het festival naar haar is vernoemd. Op de website janeswalk.nl staat een blog Wie was Jane Jacobs? Het is aan te raden dat even te lezen. In boeken zoals "Life and Death of Great American Cities” uit 1961 verdedigde ze de belangen van lokale buurtbewoners en voetgangers tegenover een auto-gecentreerde benadering . Ze bepleitte het opknappen van oude gebouwen in plaats van ze neer te halen en nieuwe te bouwen, en gaf ze de voorkeur aan het vergroten van de dichtheid van stedelijke bebouwing in plaats van eindeloos naar buiten uit te breiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

comments powered by Disqus
Read full post »

Den Haag's eerste Jane's Walk event

Posted by christien@sylt.nl on May 20, 2016

 Op 7 en 8 mei was het zover! Jane’s Walk Den Haag beleefde haar eerste editie. Met maar liefst 15 wandelingen. Boven verwachting! Er deden zo’n 35 mensen aan mee. Het was prachtig wandelweer, soms bijna te warm! Veel Hagenaars vertoefden ongetwijfeld op het strand…

Van elke wandeling maakten we een korte impressie van foto’s. Tijdens de wandeling over familiebedrijven in de Bomenbuurt zagen we bij groente- en fruitkoopman Jan Otten hoe mooi het Abeelplein wordt met de nieuwe kiosken. Vol trots liet hij het ontwerp van zijn nieuwe onderkomen zien!

Wim die meeliep herbeleefde een stukje jeugd boven de Plus Supermarkt. Zijn oma nam hem geregeld mee naar deze oude bioscoop uit de jaren ’50 en ’60…

Herman Poelsma vertelde over de bomen in de Bomenbuurt. Over de variëteit, de kracht van bomen, de discussie over het kappen. Dat het soms nodig is…

Op de wandeling van Martje door de Uitvinderswijk maakten we kennis met bewoners van de Blauwe Pannenbuurt. Pittoreske straatjes zoals de Noorwitzstraat waar bewoners de verloedering te boven kwamen door zich zelf in te zetten voor hun straat.

De fietstocht langs voorbeelden van sociale woningbouw duurde maar liefst 3,5 uur!  Richard Kleinegris liet zien hoe architecten toch voor mensen met kleine beurs goede en mooie woningen maakten. Ook werd de coöperatieve vereniging Vooruit II bezocht, opgericht in 188De fietsers kwamen de Jane’s Walk van Louis Kanneworff tegen! Ze groetten elkaar. Hetzelfde overkwam Marcel Verreck, zijn groep liep vrolijk zwaaiend langs de Jane’s Walk over de bomen..

Rene Sijnja wist veel te vertellen over de architectuur in de Vruchtenbuurt, hij wees op de symmetrie van de ontwerpen en vertelde over de zeer actieve wijkvereniging. Ook bezochten we Oud Eik en Duinen. Een prachtige begraafplaats, rijk aan historie en fauna. Ook in Scheveningen en Kijkduin werd gewandeld. En door Marlot en het Centrum. Volgend jaar weer! Jane's Walk is here to stay..

 

 

comments powered by Disqus
Read full post »

Impressie Jane's Walk Familiebedrijven Bomenbuurt

Posted by christien@sylt.nl on May 20, 2016

IMG-20160507-WA0007.jpgIMG-20160507-WA0000.jpgIMG-20160507-WA0006.jpg

comments powered by Disqus
Read full post »

Impressie Jane's Walk Bomen in de Bomenbuurt

Posted by christien@sylt.nl on May 20, 2016

IMAG1386.jpgIMAG1387.jpgIMAG1395.jpgIMAG1391.jpgIMAG1383.jpg

comments powered by Disqus
Read full post »

Neem ons mee door Den Haag!

Posted by christien@sylt.nl on March 17, 2017

Welk verhaal over onze stad vertel jij tijdens Jane’s Walk Den Haag?

Op 5, 6 en 7 mei doet Den Haag voor de 2e keer mee met het internationale Jane’s Walk festival: een weekend van gratis stadswandelingen waarin bewoners hun verhalen over de stad met elkaar delen. Zodat we samen ontdekken hoe mooi de stad is en wat de stad nog nodig heeft!

Leid jij dit jaar ook een wandeling? Dat zou leuk zijn! Als ‘gids’ neem je buurt- en stadgenoten mee door jouw buurt of langs plekken die voor jou van betekenis zijn. Je wandeling kan gaan over alles wat jou in de stad inspireert:  architectuur, kunst, de buurtkracht, de geschiedenis, de variëteit aan culturen, of over wat er ooit was en terug zou moeten komen. De wandelingen zijn gratis en iedereen kan meedoen.

Wil je meer weten over Jane’s Walk en hoe je een wandeling leidt? Kom dan naar de info-sessie op dinsdag 28 maart: Mee-in-Zee Atelier, Lijsterbesstraat 71, van 19.30 uur tot 21.00 uur. Je kunt je opgeven via christien@sylt.nl  Je kunt ook zelf aan de slag gaan als je al een idee hebt, er staat een presentatie voor je klaar die tips en informatie geeft.

Over Jane’s Walk
Jane’s Walk is een internationaal festival van wandelingen dat de betrokkenheid van bewoners bij hun stad stimuleert, gebaseerd op de ideeën van Jane Jacobs. Door samen te wandelen, elkaar en onze buurten beter te leren kennen houden we onze stad levendig en ontstaan er wellicht ideeën om de stad te verbeteren! Jane’s Walk is non-profit, iedereen kan meedoen en de wandelingen zijn gratis. Inmiddels doen er wereldwijd jaarlijks bijna 200 steden mee.

Over Jane’s Walk in Den Haag 
Jane’s Walk is in 2016 gestart in Den Haag. 15 wandelingen gingen toen langs familiebedrijven in de Bomenbuurt, de nieuwe boulevard van Scheveningen, door het Energiekwartier en langs sociale woningbouw in de stad. Een aantal wandelingen werd opnieuw aangeboden tijdens de Haagse Dag van de Architectuur. In 2017 werkt Jane’s Walk Den Haag samen met Platform Stad dat eveneens het debat over de stad stimuleert en mogelijk maakt. Ook in 2017 zijn er weer Jane’s Walks tijdens de Dag van de Architectuur. City Organizer is Christien Stoker, zij helpt bij de opzet van de Haagse editie van Jane’s Walk.

comments powered by Disqus
Read full post »

Jane's Walk 2017

Posted by christien@sylt.nl on June 20, 2017

comments powered by Disqus
Read full post »