Tips voor het maken en leiden van een wandeling

Hoe leid je een Jane's Walk? Wat maakt het typisch 'Jane Jacobs'? En wat boeit mensen en maakt het interessant? Eenvoudige tips en suggesties voor plezier en mooie gesprekken!

Christien Stoker, May 3, 2016

Tips voor het leiden van een wandeling

Een Jane’s Walk bedenken en uitwerken

Je bedenkt een thema/onderwerp, je zet een route uit, zet die met nog wat informatie op janeswalk.nl en vervolgens nodig je vrienden, familie en onbekenden uit om mee te doen! Dat is het opzetten van een Jane’s Walk in een notendop. Als het dan 7 of 8 mei is, hebben we nog wat tips voor je voor het daadwerkelijk leiden van de wandeling.

6 tips voor het leiden van een Jane's Walk

Tip 1: Een Jane’s Walk is meer een gesprek dan een wandeling. De nadruk ligt meer op het uitwisselen van verhalen, het delen van kennis, het samen observeren dan op het maken van een flinke wandeling. Al wandelend ga je in gesprek over de omgeving.

Tip 2: Jane’s Walk wandelingen zijn niet zozeer toeristische wandeltochten maar meer een wandelend gesprek over buurten en hoe mensen gebruik maken van steden. Deel interessante informatie en vraag mensen om hun meningen en verhalen - gebruik de ruimte om je heen voor illustratie en inspiratie. Je kunt iemand vragen de wandeling samen met je te leiden, dat maakt het wat gemakkelijker. Iemand die ook een deel van de route of verhaal verzorgt. Wees een vriendelijke gastheer of -vrouw voor uw groep. Als er niet teveel mensen zijn, begin dan door mensen zichzelf te laten voorstellen. Creëer een vriendelijke sfeer. Benadruk de noodzaak om dicht bij elkaar te staan terwijl u praat en niet de trottoirs voor andere voetgangers te blokkeren. Zorg ervoor dat ze u kunnen horen.

Tip 3: Plan een route. Denk goed na over de verhalen, plekken en mensen waarover u wilt praten, en werk het geheel uit. Zes tot tien stops op een wandeling die 1,5 uur duurt is een goede basis Hier zijn wat vragen die u kunnen helpen erachter te komen wat uw route en hoogtepunten kunnen zijn.

 • Wat zijn een paar belangrijke ontmoetingsruimtes in uw buurt?
 • Op welke ruimtes ben je het meest trots in uw buurt?
 • Wat zijn de belangrijke groenvoorzieningen?
 • Wat zijn interessante short-cuts die je zelf gebruikt?
 • Zijn winkels en voorzieningen goed toegankelijk?
 • Is het eenvoudig of moeilijk om te wandelen, fietsen, gebruik te maken van openbaar vervoer of met de auto te rijden?
 • Zijn er gebouwen met ongebruikelijke markeringen of kenmerken?
 • Zijn er oude gebouwen die aangepast zijn voor nieuwe vormen van gebruik?
 • Waar voelt u meest comfortabel?
 • Zijn er belangrijke historische plekken in uw buurt?
 • Waar voel je je niet veilig? Waarom?
 • Wat is een ruimte waar je echt een hekel aan hebt?
 • Zijn er plaatsen die een mix bieden van detailhandel, zakelijk gebruik en woonruimte?
 • Wat voor 'interactie' hebben gebouwen met voetgangers op straat niveau?
 • Zijn er ruimten die u zou willen zien veranderen?
 • Is er een belangrijke vraag of kwestie waarover mensen zouden moeten praten?

Tip 4: Ga voor diepte, niet voor breedte. Dus besteedt aan 1 of 2 onderwerpen veel aandacht, in plaats van aan 4 of 5 onderwerpen een klein beetje. Dit maakt het geheel rustiger en ook interessanter. Jane’s Walk wandelingen vieren en onderzoeken de mate waarin je gemakkelijk te voet kunt gaan en het potentieel van steden en buurten.  Ze hoeven niet heel breed te gaan, het is het beste als ze zich ergens op concentreren en details en verhalen naar boven halen. Jane's Wakl is geen toeristisch initiatief, dus richt de inhoud op de lokale bevolking die verdieping wil - en vraag hen waar zij wonen en wat hen nieuwsgierig heeft gemaakt over deze wijk. Overweeg of je lokale bewoners of ondernemers kunt betrekken bij je wandeling. Praat met een leverancier die zeer goed vertrouwd is met de personen, gewoonten en ‘ritmes’ van de buurt. (Jane Jacobs’ idee van het trottoir ballet). U kunt een winkel bezoeken, een oudere buurman met interessante verhalen betrekken, of zelfs een ontmoeting regelen met een lokale politicus om hun perspectief op de buurt te horen. Geheime weggetjes en verborgen details zijn altijd populair. Het maakt dat mensen zich een echte buurtbewoner voelen, als ze de lokale routes, geheime vergezichten en achterafsteegjes leren kennen. Probeer om het evenwicht tussen praten en bewegen te bewaren. Het is veel moeilijker om twee uur op de stoep te staan, dan om erop te lopen. Mensen zullen ook op een natuurlijke manier afhaken als ze een pauze nodig hebben of als ze ergens anders heen moeten - voel je niet beledigd.

Tip 5: Maak plezier. Voorwerpen en optredens kunnen een innovatieve en creatieve touch toevoegen aan een rondleiding. Vraag uw deelnemers een stukje voor te lezen van een lokale schrijver, of een krantenknipsel van die dag. Sommige gidsen geven er een hele theatrale draai aan en regelen mensen in kostuums onderweg als 'animatie' bij de locatie. Historische foto's of gedrukt materiaal (vaak gemakkelijk online te vinden) zijn altijd populair. Probeer uw rondleiding te beginnen en eindigen in de buurt van een lunchroom of café, zodat mensen elkaar kunnen leren kennen of na afloop hun gesprekken kunnen voortzetten. Vraag mensen of ze op deze plekken geweest zijn, hoe het was toen ze daar waren, wat ze droegen, wie ze zagen, wat ze deden – persoonlijke anekdotes zijn altijd leuk om te horen en u zou verbaasd zijn hoeveel mensen fascinerende verhalen hebben te vertellen.

Tip 6: Leer Jane Jacobs kennen Je hoeft de ideeën en het werk van Jane Jacobs niet te kennen om een wandeling te leiden. Het is wel handig er iets van te weten, omdat het festival naar haar is vernoemd. Op de website janeswalk.nl staat een blog Wie was Jane Jacobs? Het is aan te raden dat even te lezen. In boeken zoals "Life and Death of Great American Cities” uit 1961 verdedigde ze de belangen van lokale buurtbewoners en voetgangers tegenover een auto-gecentreerde benadering . Ze bepleitte het opknappen van oude gebouwen in plaats van ze neer te halen en nieuwe te bouwen, en gaf ze de voorkeur aan het vergroten van de dichtheid van stedelijke bebouwing in plaats van eindeloos naar buiten uit te breiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

comments powered by Disqus