Wat is een Jane’s Walk?

Jane’s Walks zijn gratis wandelingen voor en door burgers. Elk jaar in het eerste weekend van mei vindt het Jane’s Walk festival plaats. In meer dan 150 wereldsteden, van Brisbane tot New York, wandelen stadgenoten met elkaar door hun stad en leren zo elkaar en de stad beter kennen. Vanaf 2016 doet Den Haag ook mee!

Christien Stoker, March 2, 2016

Over Jane’s Walk

Wat is een Jane’s Walk?

Jane’s Walks zijn gratis wandelingen voor en door burgers. Elk jaar in het eerste weekend van mei vindt het Jane’s Walk festival plaats. In meer dan 150 wereldsteden, van Brisbane tot New York, wandelen stadgenoten met elkaar door hun stad en leren zo elkaar en de stad beter kennen.  Vanaf 2016 doet Den Haag ook mee!

Een Janes Walk is geen toeristische tour, het is meer een ‘walking conversation’. Janes Walk brengt het gesprek over de stad op gang, verbindt mensen en initiatieven aan elkaar en draagt zo bij aan de leefbaarheid van de stad.

Een Jane’s Walk kan overal over gaan: de geschiedenis van een buurt, vergeten gevels, over kunst of architectuur. En iedereen kan een Jane’s Walk leiden – jong en oud -  want iedereen is immers een expert in de buurt waar hij of zij woont. De gesprekken onderweg zijn minstens zo belangrijk als het wandelen zelf.

Wie was Jane?

Jane’s Walk is vernoemd naar de Amerikaanse Jane Jacobs (1916-2006). Ze was geen stedenbouwkundige, maar wel iemand die geïnteresseerd was in het stadse leven. Door het dagelijkse leven in haar eigen buurt en de groei van de stad te observeren, ontwikkelde ze ideeën over wat een stad wel of niet leefbaar maakt. Haar beroemdste boek daarover is ‘The Death and Life of Great American Cities’ (1961).

Jane Jacobs woonde tot 1968 met haar gezin in New York, waar ze met succes streed tegen de komst van een enorme highway door de prachtige historische wijk Greenwich. Later woonde ze in Toronto, en ook daar zette ze zich in voor de leefbaarheid van de stad.

Toen zij in 2006 overleed, besloten haar vrienden haar werk en ideeën voort te laten leven door elk jaar Jane’s Walk te organiseren rond haar geboortedag 4 mei.

Samen voor een leefbare stad
Jacob’s ideeën zijn in toenemende mate (weer) aansprekend omdat ze enorm goed passen bij het groeiend aantal buurtinitiatieven en toenemende aandacht voor het leven in de stad. In het eerder genoemde boek schreef ze: “Cities have the capability of providing something for everybody, only because, and only when, they are created by everybody”. Hiermee moedigde Jacobs zowel bewoners als planologen aan om samen te werken aan de ontwikkeling van hun stad. Jane’s Walk moedigt het gesprek hierover dan ook aan. Ken je stad, bemoei je met je eigen leefomgeving en bouw zo samen aan een leefbare stad voor iedereen. 

comments powered by Disqus