Amersfoort

FASadE

FASadE brings people together who involve in shaping the city and the landscape. Being a non-profit cultural organization we inspire by organizing debats, excursions and exhibitions. By leading Jane’s walks we make inhabitants aware of their surroundings and designers and developers conscious of the social impact of their designs and plans.

Walk Stories

Walk stories are chronicles of moments, ideas, insights, and images from a Jane’s Walk, curated and submitted by local participants, walk leaders, and city organizers.

June 2022 – Jane’s Walk Hoefkwartier door Eugene Zaaijer ism FASadE

City Organizer: Eugene Zaaijer ism FASadE
Walk Leader:
Jane’s Walk Hoefkwartier door Eugene Zaaijer ism FASadE
Text by:
Eugene Zaaijer
Photographs by:
Irene Edzes en Rufus de Vries

Het Hoefkwartier is een voormalig bedrijvenpark dat getransformeerd wordt naar een nieuwe Amersfoortse woonwijk. Sommige kantoren zijn al omgevormd tot woningen. En sinds kort bewonen ook Oekraïense gezinnen enkele kantoorpanden. De spelende kinderen maken meteen zichtbaar dat deze plek oorspronkelijk niet is ontworpen om te wonen en te spelen. Bij gebrek aan openslaande deuren naar wurmen kinderen zich via het raam naar buiten. Uitgebreide parkeervlaktes onderbroken trottoirs en doorgaande wegen zetten er nu nog de toon. De transformatie van werkplek naar gemengde woonwijk zal jaren in beslag gaan nemen. Maar de eerste tekenen van gemeenschapsvorming tekenen zich al wel af.

September 2019 – Jane’s Walk Kattenbroek door Irene Edzes

City Organizer: Jane’s Walk Kattenbroek door Irene Edzes
Walk Leader:
Irene Edzes
Text by:
Irene Edzes
Photographs by:
Rufus de Vries

Weinig nieuwbouwwijken bieden zoveel route-opties langs verrassende plekken als de beroemde wijk Kattenbroek. De Jane’s walk, zo lieten bewoners weten, had nog langs vele andere mooie plekken kunnen leiden. Nu het groen tot wasdom is gekomen toont de wijk Kattenbroek zich als een wijk rijk aan sferen. Grote open ruimtes contrasteren met intieme hofjes en samlle doorsteekjes. En telkens zijn er de lange zichtlijnen die de wijk verbindt met het landschap eromheen. De wijk is niet gemengd: vrijwel alle voorzieningen zijn geconcentreerd in winkelcentrum Emiclaer.

September 2019 – Jane’s Walk Berg-Zuid, Eugene Zaaijer ism FASade

City Organizer: Eugene Zaaijer ism FASadE
Walk Leader:
Jane’s Walk Hoefkwartier door Eugene Zaaijer ism FASadE
Text by:
Eugene Zaaijer
Photographs by:
Rufus de Vries

De wandeling voerde door statige lanen en langs smalle olifantenpaadjes. Berg-Zuid staat bekend als een deftige wijk in Amersfoort. Diverse dwardoorsteekjes illustreerden dat het woningaanbod diverser is dan in eerste instantie gedacht. Van de door Jane Jacobs zo vurig bepleitte functiemenging is hier nauwelijks sprake. Berg-Zuid is een bijzonder rustige woonbuurt, waar zo liet een bewoner weten, wel sociale initiatieven plaatsvinden zoals een ‘walking dinner’. Bij de bakker aan de Leusderweg kwamen de verhalen los. 

Een opengebroken straat bracht de discussie op het verduurzamen van de wijk. Bij het Postzegelpark aan de Leusderweg onstond een spontaan gesprek met een vrijwilliger die enthousiast bijdraagt aan dit tijdelijke, groene bewonersinitiatief. Zij sprak ook over het sociale contact dat voortkomt uit dit initiatief.

May 2019 – Jane’s walk Amersfoort City Center

City Organizer: Baudouin Knaapen
Walk Leader:
Jane’s walk Amersfoort City Center by Baudouin Knaapen
Text by:
Baudouin Knaapen
Photographs by:
Rufus de Vries

De route van de Jane’s walk is door FASadE steeds wat bijgesteld omdat bewoners met suggesties kwamen: iets verder doorlopen is een heel mooi moeras, stukje naar rechts woont een buurman met een gave tuin. Het leverde een verrassende route op met aanstekelijke, enthousiaste verhalen. Op een voormalig ongure parkeerplek hebben bewoners een mooie groenstrook veroverd met een bankje, waterpomp, hangmathaken en collectief gieterplan. Sindsdien is er veel meer onderling contact.

Did you participate in a Jane’s Walk in this city?